EN LYCKAD VIDEOINSPELNING KRÄVER TUR. ELLER?

 

När du vet så vet du. Då du väl har tagit bilden som du så länge försökt få till utan att lyckas – det är få saker som slår den känslan. Den känslan är något som jag i mitt yrke som videofotograf försöker uppnå under varje inspelning för mina kunder. Men hur lyckas man, när förtjänar man turen att lyckas?

Under mina 13 år i branschen, har jag i och för sig haft en del otur, men det har skett väldigt sällan. Utrustning har kanske någon enstaka gång gått sönder men aldrig har något riktigt hemskt skett (ta i trä!). Och viktigast av allt är att kunderna varit nöjda. Varför? Finns inget entydigt svar på den frågan men främst är det kanske för att jag sett till att aldrig behöva skämmas för det jag levererat. Och det är väl ett betyg på att man gjort något rätt i den här branschen.

Jag brukar ofta säga: ”Fake it ’til you make it” – och det är faktiskt en mentalitet som jag haft under årens lopp som fotograf. Ofta har jag tänkt att någon annan hundra procent säkert vet bättre än mig, men det här är mitt sätt att jobba. Och jag tror på mig själv. Jag är glad över att ha privilegiet att få jobba med någonting som faktiskt är kul. Via glädje föds framgång! Så sprid glädje runtom dig, var en glad skit som kanske någon nu som då stör sig på, men dras aldrig med i eventuell negativitet som kan finnas runt dig. Men lyssna alltid på dina kolleger. Tillsammans som ett team kan man göra stordåd.

Efter en lyckad inspelning brukar jag ofta säga till mina kolleger – ”Nu hade vi tur igen! Wow, hur gick det till?! Igen?!” Säkert har turen sin del i det hela, men ofta har jag konstaterat att det är ett pussel av människor som litar på varandra. Sköter du ditt, så sköter jag mitt. Hur vinner man då en annan människas tillit? Jo, genom att lita på sig själv. Bevisa för dig själv att du kan det du gör, sen kommer andra också att märka det. Känslan när man lyckas i grupp är förbannat mycket starkare än när man lyckas på egen hand. Om du inte har någon att dela glädjen med, vem vet då ens om att du lyckades?

Skriven av: John Råholm

Tutustu muihin artikkeleihimme

    Jätä viesti niin otamme yhteyttä