MILTÄ METSÄNPEIKKO KUULOSTAA?

Sisältösuunnittelijana kirjoitan päivittäin monen eri asiakkaan ”suulla”. Tuttujen asiakkaiden tyylirekisterit ovat jo varsin tuttuja, ja niiden välillä onkin yleensä helppo vaihtaa. Sen kuin naksautan aivoni asiakkaan taajuudelle ja alan kirjoittaa. Vaihtelu on tämän työn suola. Olisihan se nyt tylsää ja vähintään kummallista, jos kaikki asiakkaamme alkaisivat kuulostaa somessa, uutisartikkeleissa ja esitteissään samalta?

Työtäni on myös auttaa asiakkaita kuulostamaan viestinnässä aidolta itseltään. Vaikeusaste kovenee, jos asiakas ei vielä itsekään tiedä, miltä yrityksen äänen pitäisi kuulostaa, jos samanaikaisesti on käytössä monia erilaisia ääniä tai jos yrityksen viestinnälle halutaan antaa kokonaan uusi ääni.

Voit ehkä kuvitella mielessäsi, miltä kasvava ja kansainvälinen energia-alan yritys haluaisi kuulostaa. Mutta miltä esimerkiksi korkeakoulun pitäisi kuulostaa, jotta se erottuisi persoonallisesti edukseen kymmenistä päällisin puolin vastaavista oppilaitoksista? Tai mikä ääni sopii asiakkaalle ideoituun pieneen ja jäyhään metsänpeikkoon, joka asuu mehutölkissä? Tällaisia asioita mietin – välillä enemmän ja välillä vähemmän tiedostaen.

Sitä, millä ”äänellä” yritys, hahmo tai brändi puhuu, kutsutaan tone of voiceksi (tuttavallisemmin ToV). Joka kirjoittajalla on epäilemättä omat kikkansa ja strategiansa, jolla luoda oikeanlainen ToV asiakkaan tarpeisiin. Minun kohdallani homma menee reilusti pelkistäen ja yleistäen näin:

 

Pattitilanteessa saatan kysellä apuja loistavan luovilta työkavereiltani tähän tyylin: ”Mitä metsänpeikko sun mielestä sanois, kun sitä harmittaa joku asia?” Se kiteyttää aika lailla koko jutun juonen. Jokainen tyyli on lopulta oma luomuksensa, joka yhdistelee erilaisia aineksia uniikiksi kokonaisuudeksi.

Teksti: Laura Lindén

Tutustu muihin artikkeleihimme

    Jätä viesti niin otamme yhteyttä