Storytelling ger liv åt trötta försäljningsargument

 

Vi översköljs varje dag av tusentals marknadsföringsbudskap. Medan vi automatiskt scrollar förbi det mesta vi stöter på, bjuder algoritmerna ibland på innehåll som får oss att bli alldeles varma i hjärtat, kanske till och med lite tårögda – eller heligt förbannade eller fulla i skratt. Drabbas man av starka känslor har man antagligen stött på riktigt bra storytelling.  

I ett medielandskap där de flesta aktörer använder väldigt liknande argument för att vinna nya kunder, studerande, invånare eller arbetstagare gäller det att hitta ett sätt att kommunicera som talar till den reklamtrötta publiken på ett sätt som berör.

Ta ordet ”hållbarhet”. Istället för att endast påstå att din verksamhet är hållbar, hjälp din publik att förstå hur ni jobbar med hållbarhet genom att berätta en historia kring t.ex. en kundupplevelse, en invånares eller en anställds erfarenheter där era värderingar kommer fram mellan raderna. Bjud publiken på överraskningar och känslor.

Kom igång med storytelling

Förutom att en story först och främst ska vara förankrad i företagets strategi, finns det en hel del man ska tänka på innan man börjar spinna på sin berättelse.

Vilken känsla?

Vill du att ditt företag ska uppfattas som ungdomligt, humoristiskt, varmhjärtat, internationellt, avslappnat eller något helt annat? Det här sätter grunden för storyns tone of voice.

Autenticitet

Storyn ska alltid baseras på sanningen men sättet man berättar den på kan varieras i det oändliga. Man kan utgå från verkliga händelser eller hitta på något från scratch – så länge grundidén överensstämmer med verkligheten. Intervjuer med verkliga kunder, anställda, studerande bör alltid ligga som grund för de manus som skrivs.

Format

Video har sedan länge varit nummer ett i storytelling, men artiklar i textformat har fortfarande en viktig plats, för att inte tala om audio storytelling i form av till exempel podcasts. Digital storytelling pratar man om då man kombinerar video med animationer, infografer och annan grafik för att inkludera fakta på ett lättförståeligt sätt. Och längre storyn kan med fördel visualiseras med scrollytelling där man utnyttjar scrollbaserade tekniker för att föra historien framåt.

 

Från ett hjärta till ett annat

Passar storytelling för alla företag? Jodå. Oavsett marknad och målgrupp är mottagaren av ditt budskap alltid först och främst människa. Om du lyckas göra mottagaren känslomässigt engagerad i ditt budskap ökar chansen till fortsatt och utökat engagemang.

Ett exempel. ”Viivi botta!” var min sons första tvåordsmening som yttrades vid en dagishämtning då han var lite på två år och lite lessen då kompisen Viivi varit ”botta” (borta) hela dagen.  Den här till synes triviala meningen var otroligt betydelsefull för oss föräldrar som hade börjat bekymra oss över hans något sena talutveckling. Nu behövde vi inte vara oroliga längre, ”Viivi botta” var ketchupeffekten vi gått och väntat på och meningarna blev snabbt både längre och mer avancerade. Total lycka! Att han nu, tio år senare, är tillbaka på tvåordsmeningar genom att svara ”helt ok” på alla frågor är en annan historia.

Vad har då den här anekdoten att göra med storytelling? Förutom att den handlar om min sons första egenberättade story, är jag tämligen säker på att den är det enda de flesta som läser den här texten kommer att minnas. Eftersom berättelsen är personlig, autentisk och unik.

För även om det du säljer kanske inte är helt unikt är historien kring din verksamhet definitivt det. Använd dig av den historien.

Text: Maria Bertula

 

Tutustu muihin artikkeleihimme

    Jätä viesti niin otamme yhteyttä