TIIMITYÖSTÄ JA FLOW-TILASTA

 

A team is not a group of people that work together.  

A team is a group of people that trust each other.  

 

Tiimityöstä puhutaan paljon ja tämä yllä oleva Simon Sinekin sitaatti resenoi kovasti. Ihmiset saattavat organisaatiokaavion mukaan olla samassa tiimissä ilman että edes tuntevat toisiaan.  Hyvin toimivassa tiimissä jokainen tuntee toisensa, jokaisella on lisäarvoa tuova rooli ja täysi luotto tiimikavereilta.   

Luottamus on moniulotteista. Kaikki lähtee itseluottamuksesta.  Siitä, että tuntee itsensä ja luottaa omaan osaamiseensa. Tämä edesauttaa myös sitä, että tiimin jäsenten välille syntyy keskinäinen luottamus kun jokainen tuo lisäarvoa osaamisellaan. Meidän työssämme myös asiakas on osa tiimiä. Kun kaikilla on turvallinen olo työskennellä yhdessä sekä jakaa osaaminen ja tietämys, syntyy parhaita tuloksia. 

Juuri tästä syystä luottamus on tärkein Kindin arvoista. Luottamus omaan itseensä, luottamus tiimin sisällä, luottamus asiakkaan kanssa.

Mistä sitten syntyvät ne parhaat tiimionnistumiset?

Perustaksi tarvitaan juurikin tuo luottamuksen ilmapiiri, mutta joskus tapahtuu jotain maagista. Jotain joka saa tiimit ja joukkueet ylittämään itsensä.  Flow-tilaksikin tätä kutsutaan. 

Käytän tässä tuttua joukkueurheiluanalogiaa esimerkkinä. Futista nimittäin. Meidän perheessämme on oltava edes hippasen kiinnostunut jalkapallosta, jos haluaa osallistua ruokapöytäkeskusteluun.  

Oma roolini on keskittyä analysoimaan joukkueen keskinäistä synergiaa ja fiilistiloja. Aina ei tarvita messejä ja muita supertähtiä, jotta tiimi voi päästä uskomattomiin suorituksiin. Taitavimmatkaan yksilöt eivät pelasta joukkuetta, jos joukkue ei pelaa telepaattisesti yhdessä. Kun flow-tila syntyy ja usko jopa mahdottomaan on valloillaan, syntyy välillä ihmeitä. Kuten Islannin huima nousu ja suoritus EM-kisoissa 2016 tai ehkäpä myös Suomen EM-kisapaikan varmistuminen EM-kisoihin 2020.  

Tarvitaan siis luottoa, uskoa, saumatonta yhteispeliä, telepatiaa ja ehkä myös vähän taikapölyä.

Kulttuuri muuttuu vähitellen. Despootit machokarjujat ovat saaneet väistyä kun on todettu inhimillisemmän, jopa empatiajohtamisen toimivan paremmin. Jopa erityisherkkyydelle on annettu tilaa futiksen parissa. Uskalletaan puhua asioista avoimemmin ja ymmärretään henkisen hyvinvoinnin merkitys suorituksiin.  

Tästä aiheesta lisää tarjoilee johtamisen sankarini Ted Lasso Apple Tv+:lla. Bisnesraamattusi empaattiseen johtamiseen löytyy täältä.

 

Strong teams win and lose together.

Ps. jalkapallossa on myös valitettavan paljon negatiivisia lieveilmiöitä ja paljon mitä en allekirjoita. Keskityinkin siis positiiviseen ja siihen mikä tekee joukkueista niitä itsensä ylittäviä joukkueita.   

 

 

Teksti: Milla Monola

Tutustu muihin artikkeleihimme

    Jätä viesti niin otamme yhteyttä