VIILAA TEKSTI KUNTOON – VIISI VINKKIÄ

Jes, teksti on valmis, nyt vaan äkkiä jakamaan se! Kuulostaako tutulta? Kirjoittamisessa tulee usein vaihe, jolloin haluaisi vain julkaista juuri äsken valmistuneen luonnoksen ilman pitkällistä oikolukuprosessia. Tekstin viimeistelyyn kannattaa kuitenkin panostaa, jotta hyvä visio ei huku pienten kirjoitusvirheiden ja epäselvyyksien joukkoon.

 

1. Kuuntele omaa tekstiäsi lukemisen sijaan

Tekstin läpilukeminen lukuisia kertoja voi tuntua puuduttavalta, ja rivit alkavat helposti hyppiä silmissä. Tässä vaiheessa on hyvä antaa mahdollisuus toiselle aistille silmien sijasta. Useista kirjoitusohjelmista löytyy mahdollisuus tekstin kuuntelemiseen. Lukemalla voi jäädä kiinni lausetason korjauksiin, kun taas kuuntelemalla voi helpommin arvioida tekstiä kokonaisuudessaan.

2. Keskity vain yhteen asiaan kerrallaan

Ohje pätee moneen asiaan ja toimii myös tekstin viimeistelyn kohdalla. Kokeile aloittaa viimeistely isosta kuvasta ja siirry sen jälkeen yksityiskohtiin. Eteneekö teksti johdonmukaisesti ja linkittyvätkö kappaleet sujuvasti toisiinsa? Tämän jälkeen voi siirtyä lausetason tarkasteluun. Ovatko lauseet sopivan mittaisia vai täytyykö lukijan pidättää hengitystään loputtomien lauserakenteiden jatkuessa? Toimiiko sanajärjestys luontevasti? Viimeisenä on hyvä käydä läpi pienimmät yksityiskohdat, kuten yhdyssanat, välimerkit ja lyöntivirheet.

3. Pyydä palautetta

Omalle tekstilleen tulee sokeaksi, vaikka se kliseiseltä kuulostaakin. Parasta on antaa teksti jonkun toisen luettavaksi. Tällä tavalla voi saada myös palautetta siitä, mikäli jokin itselle täysin selkeä konsepti ei avaudu tarpeeksi lukijalle. Erityisen hyödyllistä on, jos tekstin voi lukea henkilö, joka kuuluu tekstin kohderyhmään.

4. Anna toiselle versiolle mahdollisuus

Usein tekstiä tarkastaessa huomaa, että jokin kohta ei yksinkertaisesti kuulosta toimivalta, mutta sen muokkaaminenkin tuntuu lähes mahdottomalta. Tällöin voi yrittää kirjoittaa saman asian kokonaan uudestaan puhtaalta pöydältä. Sen jälkeen alkuperäistä versiota kannattaa verrata uuteen. Mahdollisesti uudelleenkirjoittaminen voi tarjota paremman ratkaisun.

5. Uskalla päästää irti

Muokkaamiselle ja viimeistelylle täytyy myös asettaa rajansa. Kun tekstin on kahlannut toistakymmentä kertaa läpi ilman suurempia muutoksia, ei sen läpikäyminen uudelleen tuota enää parempaa lopputulosta. Viimeistelyllä pyritään minimoimaan virheet ja tuottamaan tekstistä paras mahdollinen versio. Täydellistä tekstiä on kuitenkin mahdotonta kirjoittaa, joten huolellisen viimeistelyn jälkeen on tärkeää osata siirtyä eteenpäin uusien ideoiden pariin.

 

Teksti: Tiia Jyrkkä

Tutustu muihin artikkeleihimme

    Jätä viesti niin otamme yhteyttä